I.K.F.

De I.K.F.

De I.K.F. staat voor “International Kyusho-Jitsu Federation. Het is een samenwerkingsverband tussen verschillende Martial Arts scholen en stijlen. De doelstelling van de I.K.F. is om de martial art of sport van de aangesloten scholen terug te brengen naar een realistische zelfverdediging waar Kyusho-Jitsu in is geïntegreerd.
Dit houdt niet in dat de verschillende martial art disciplines hun stijl of martial art moeten veranderen, maar ze kunnen Kyusho-Jitsu in hun eigen stijl integreren om het nog effectiever te maken.
Kyusho-Jitsu is ontwikkeld met het oog op levensbedreigende conflicten zoals oorlogssituaties of gewapende overvallen waarbij het noodzaak is om tegenstanders zo snel mogelijk (en vaak voorgoed) uit te schakelen.

Iedere martial artist leert technieken zodat hij de juiste kennis in geval van nood weet toe te passen. Vanwege die kennis weet men zich vaak beter te beheersen en gaat men zich zekerder te voelen. Dat is erg belangrijk in deze tijd. In alle krijgskunsten zitten levels en naar mate hij groeit in zijn stijl zal hij ook meer kennis en controle over de technieken krijgen. Dit zorgt ervoor dat de beoefenaar de controle heeft om juist te handelen bij een confrontatie.
Hedendaagse krijgskunst instructeurs bezitten in het algemeen niet de verfijnde kennis van het Kyusho-Jitsu en leren hun leerlingen zich (in geval van nood) te verdedigen met slagen naar de ogen, oren, neus, keel en leggen uit hoe je gewrichten zou kunnen breken. Dat op zich is een prima methode om jezelf te verdedigen, maar hoe verklaar je aan een rechter dat je uit zelfverdediging iemands kaak hebt gebroken of iemand aan één oog hebt verblind ?

Kyusho-Jitsu werkt op het interne lichaam van de tegenstander en richt zich op zenuwen en bloedbanen van de tegenstander. Door het kiezen van het aantal punten en de intensiteit waarmee geslagen wordt zal de Kyusho-Jitsu beoefenaar bepalen hoe hij zijn tegenstander uitschakelt. Dit heeft als doel dat ze de tegenstander niet onnodig hoeven te beschadigen. Dat kan zelfs een belangrijke factor worden als een verdedigingsreactie een staartje krijgt voor de rechtbank.

Kyusho jitsu wordt ook wel ‘one second fighting’ genoemd, omdat het is gericht op het zo snel mogelijk (kunnen) uitschakelen van een aanvaller. Kyusho jitsu is derhalve praktijkgericht en kent zelf geen vaste vormen (kata’s) of wedstrijden. Overigens wordt wel vaak stilgestaan bij de betekenis van de in vaste vormen gebruikte technieken uit de verschillende stijlen.