Is KJ gevaarlijk?

Is Kyusho Jitsu gevaarlijk?

Is Kyusho-Jitsu gevaarlijk? Ja en nee……
Natuurlijk kan Kyusho-Jitsu gevaarlijk zijn. Iedere impact op het lichaam of het hoofd heeft effect en kan verstrekkende gevolgen hebben. Dat mogen we nooit uit het oog verliezen.
Wat Kyusho-Jitsu echt gevaarlijk maakt is het aantal punten, het soort punten en de snelheid waarmee de verschillende punten achtereenvolgens geraakt worden. Het gevolg van het juist aanslaan van Kyusho-Jitsu punten zal in het lichaam meestal energetische en neurologische effecten hebben en kan zodoende ook op langere termijn schade veroorzaken (zie b.v. the delayed death touch).
Het is daarom belangrijk dat de leerling die Kyusho-Jitsu wil gaan toepassen en integreren in zijn of haar martial art, teneinde deze te ‘upgraden’, in eerste instantie leert hoe hij of zij de gevolgen of effecten ervan kan neutraliseren.
Het mag duidelijk zijn dat Kyusho-Jitsu geen martial art is om op eigen houtje te leren of op te doen door het lezen van boeken. Ofwel de technieken werken niet, ofwel zullen ze enorme schade aanrichten met de nodige juridische gevolgen.
De begeleiding van een gekwalificeerd instructeur helpt je niet alleen bij het succesvol toepassen van technieken met minimale inspanningen, het zorgt er ook voor dat je het op een veilige manier kan leren en toepassen in de eigen stijl of vorm.

Conclusie:
Ja, Kyusho-Jitsu kan enorm gevaarlijk zijn als je het beoefent onder een onbevoegd Kyusho-Jitsu leraar. Met de juiste begeleiding en controle over de veiligheid kunnen Kyusho-Jitsu technieken zonder gevaar getraind worden en is het in feite minder gevaarlijk dan sporten waarbij men fullcontact mag stoten naar het gezicht, lever, nieren, etc of klemmen op gewrichten. Met dat soort technieken lopen vechtsport beoefenaars blessures op, zoals gebroken neuzen, tanden en dikke ogen, lippen, enz. Dat komt vaak doordat er hard en ongecontroleerd op andermans lichaam gelagen wordt.